Svako drugo auto se neće moći registrovati: Izglasan zakon, vozači se hvataju za glavu, novi trošak

  • admin
  • July 25, 2019
  • Comments Off on Svako drugo auto se neće moći registrovati: Izglasan zakon, vozači se hvataju za glavu, novi trošak

Ovo bi trebali vozači da znaju, a  radi se o promjenama zakona: Zakon se tiče registracije vozila. Naime, nećete moći proći tehnički pregled ukoliko se utvrdi da vam vozilo ispušta veću od dozvoljene količine izduvnih gasova. I sami znamo da vozila dosta zagađuju okolinu.

Većina gasova koja se emituje je zapravo od automobila. Naravno, ne trebamo zanemarivati ni industrije.  Rezultati su p0ražavajući da čak 1,2 miliona od ukupno 2,2 miliona vozila zagađuje više od propisanog.

Ono što predstavlja pr0blem jesu neispravni katalizatori. Većina vozača ne obraća pažnju na njih, niti ih mijenja.  Dešava se i da vozači skidaju DPF sa automobila, odnosno filtere partikularnih čestica,  a nije neuobičajeno da automobili iz uvoza stignu u Srbiju bez njega.

Ukoliko se na tehničkom pregledu utvrdi njihov ned0statak ili nešto slično, onda ćete imati pr0blem sa registracijom. Na tehničkom pregledu će vam morati reći kolika je vrijednost izduvnih gasova i šta to ned0staje. Cijena katalizatora se kreće od otprilike 100 do 200 KM, dok je ugradnja filtera skuplja.

Navodno ovaj zakon stupa na snagu 2021.  godine. Pregledajte ove dijelove na vozilima, kako vam kasnije ne bi stvarali p0teškoće.  Do tog datuma će vjerovatno doći do još nekih promjena.  Ministar za zaštitu životne sredine u Srbiji, Goran Trivan  je nekoliko puta tokom ove godine najavio  ekološke mjere u vezi sa vozilima.

Kakve će promjene biti uvedene u drugim državama, ostaje nam da vidimo. Svakako da bismo trebali više raditi na tome da brinemo o svojoj sredini. Kada bismo mijenjali svoj odnos prema prirodi, manje je zagađivali, sve bilo bolje.