Sreli su se samo jednom, ona mu je promijenila život, a nikada nije saznala za to

  • admin
  • March 22, 2019
  • Comments Off on Sreli su se samo jednom, ona mu je promijenila život, a nikada nije saznala za to

Slučajni susreti nam znaju promijeniti život, a da mi toga nismo ni svjesni. Ova priča to pokazuje. Riječ je o dirljivom pismu koje je napisao jedan muškarac iz Bostona prije 43 godine.  Znao ju je samo sat vremena, nikada se nisu sreli, ali se nadao da će je pronaći.

Bio je uništen užasima koje je počinio u Vijetnamskom ratu i zbog svega što je vidio. Zato je odlučio oduzeti sebi život, ali jedan susret ga je spasio toga. Pismo je kasnije objavio na Craiglists nadajući se da će pronaći tu ženu koja ga je spasila.

” Upoznao sam te na kiši 1972. godine.  Hodao sam ulicama nadajući se da će ta kiša saprati moju krivicu. Samo nedjelju dana prije sam izbacio 48 bombi koje su uništile nečije domove, živote.  Krenuo sam prema stanu i gdje sam mislio okončati sve.

Onda sam te ugledao.  Sakrila si se ispod balona, u balskoj haljini.  Prišao sam ti i pitao  jesi li dobro. Rekla si da si bila i bolje. Onda sam te  pitao sam da li bi željela popiti kafu. Rekla si samo ako ti se pridružim.  Zgrabila si me za ruku i odvela  u Neisners.

Razgovarali smo poput starih prijatelja. Nisam ti spominjao Vijetnam.  Osjećao sam da si shvatila da u meni leži teret rata, ali u tvojim očima nije bilo sažaljenja. Zato si mi se dopala.  Podijelio sam ti dosta toga o sebi. Onda sam nakon sat vremena otišao u toalet.

Pitao sam se da li da te poljubim ili  opet priznam šta sam radio u ratu. Čitava budućnost mi je prošla mislima, a kada sam se vratio, tebe nije bilo.  Poslije nekoliko godina sam se oženio, dobio sina.   Bilo je sretnih, ali i tužnih trenutaka.

Supruga mi je prem’nula prije četiri godine, a sin godinu poslije. Puno plačem. Zbog usamljenosti najviše, ali i zbog drugih stvari.  Često te se sjetim. Gdje god da jesi i gdje god da ideš, znaj ovo: Još uvijek si sa mnom.”