Nikad ne objavljujte 0vo na lnstagramu, možete završiti na sudu: 0na nije znala da je strogo zabranjeno

  • admin
  • May 22, 2019
  • Comments Off on Nikad ne objavljujte 0vo na lnstagramu, možete završiti na sudu: 0na nije znala da je strogo zabranjeno

Dosta toga objavljujemo na društvenim mrežama, a ne znamo da to nije dozvoljeno.  Evo šta ne trebate raditi: Upoznati ste sa autorskim pravima i da kada objavljujete neke slike, muziku ili citate, trebate imati odobrenje autora ili napisane izvore. Ne smijete tuđi rad predstavljati kao svoj. Dosta toga nam se čini  banalnim, ali vam može napraviti pr0blem.

To se desilo Ariani Grande. Naime, ona je objavila sliku koju je fotografisao Robert Barber. Nije mogla ni zamisliti da će je zbog toga tuži’ti. Objavila je sliku, ali nije njega navela kao izvor, niti mu je tražila odobrenje. Čak i kada ste vi na toj slici, trebate navesti fotografa, inače vam se može desiti ovakvo nešto.

Sada je on tuž’i i može da zaradi novac na osnovu toga.  Iako nije namjern0, ona je ugr0zila autorska prava. Nije prvi lsučaj da se ovo dešava. I to sa istim fotografom. Navodno je on već imao pr0blem sa Jennifer Lopez i ” Versace”. Desila se ista situacija. Nije spomenut, a slike su prikupile oko 17 miliona pregleda.  Zato je i njih tuži0.

Šta kažete na ovo? Ovo su vam neki primjeri koji pokazuju da neke banalne stvari koje radite i objavljujete na društvenim mrežama mogu da budu kršenje autorskih prava.  Isto je i kod skidanja nekih  knjiga sa interneta, objavljivanje dijelova i sl.

Trebate naznačiti autore i onda neće biti pr0blema. Ne smijete sami da uzimate na svoje, ako već za to nemate odobrenje. Možete sebi od jedne sitnice stvoriti veliki pr0blem koji niste očekivali. Da li vam se nekada desilo?